Schaduw: PoŽzie in Hoboken op 23 februari 2014.

TEKST groter lettertype kleiner lettertype

vrijdag 17 januari 2014 om 11:22 uur.    |    Terug naar Proza
Dit werk werd reeds 1681 maal bekeken.Schaduw is de sluitsteen van Poëzie in Hoboken, een triptiek. Dit poëzieproject begon met Met nog een geeuw op steen in 2012 en zag zijn vervolg met Cicatrizado in 2013.
 

Ik denk dat de tijd en de realiteit die wij beleven, niet voldoende zijn. Dat er een andere tijd is en dat het dié tijd is die we moeten zoeken. De taal die wij gebruiken is evenmin voldoende, de visie die we beleven is dat ook niet. Daarom moeten we breken met het alledaagse leven, met de alledaagse taal, de alledaagse visie.

Deze woorden van de Argentijnse dichter, Roberto Juarroz vond ik uitermate passen bij het thema van Poëzie in Hoboken 2014. Zij beschrijven het fundament van poëzie. Het speciale cameraoog van Hartmut De Maertelaere ben ik veel dank verschuldigd. Want dankzij deze fotograaf werd het thema Schaduw geboren. In 2012 bezorgde hij me een bijzondere foto. Het was een detail van een trapleuning die zijn schaduw op een muur wierp. En zo werd deze krul een metafoor die een gedicht bevruchtte. Het werd mijn haakse fa-sleutel. Ik vroeg Hartmut naar meer, veel meer. Met een gedrevenheid hem zo eigen stelde hij een cyclus samen. En zie, deze werd de genese van metaforen die ik de deelnemende dichters kon aanbieden.


Marleen de Crée, Guy Commerman, Annmarie Sauer, Frank De Vos, Richard Foqué, Maarten Embrechts, Cecile Vanhoutte, Peter Holvoet-Hanssen, Roel Richelieu van Londersele, Roger Nupie, Bart Stouten, Hans Mellendijk, Ann van Dessel, Walter Simons, Bert Bevers, Albert Hagenaars, Vera Alexander Beerten en Lebuin D’Haese schreven een gedicht.

De vernissage van Schaduw  start om 11u met muzikale interventies van de virtuoze Bart Wils op accordeon. Enkele dichters dragen uit de bundel voor. De gelegenheidsbundel met achttien foto’s en achttien gedichten wordt u gratis aangeboden. De tentoonstelling loopt tot 22 maart telkens op zaterdag en zondag van 14 tot 17u in kasteel Sorghvliedt, Marneflaan 3 te Hoboken.
U kunt reserveren op 03.292.65.30 of per e-mail uithuishoboken@stad.antwerpen.be
Wees van harte welgekomen.
Frank De Vos
Meer info op: http://www.uithuishoboken.be/schaduw

 

 
Vorige werk: Toiletreflectie Terug naar overzicht Trivia  Volgende werk: Niets verrukkelijker dan de stem, het mooiste instrument