facebook, een gezegende sluipweg voor Zwarte Pieten

TEKST groter lettertype kleiner lettertype

maandag 14 november 2016 om 14:42 uur.    |    Terug naar Proza
Dit werk werd reeds 1559 maal bekeken.


facebook, een gezegende sluipweg voor Zwarte Pieten

Na liefst acht bijdragen, op 10.11 zelfs in livestream, over de evenementenbeurs rond boeken in het Bouwcentrum Antwerpen - Antwerp Expo van 31.10 tot 11.11.2016, werd op de webstek van Knack, in tegenstelling tot vorig jaar, de winnaar van de Melopeepoëzieprijs (2500€) niet opgenomen. Een prijs voor een Knack-medewerker dan weer wel. Nochtans werd een persbericht onder embargo vier dagen voor de uitreiking netjes aangeleverd. Waarschijnlijk moet kopiëren/ plakken er opnieuw worden aangeleerd. Er waaien blijkbaar een nieuwe winden...

De zeldzame keren dat ik voor de boekenbijlage op woensdag of vrijdag nog een krant koop, stel ik telkens vast dat van de tien besprekingen en aankondigingen er negen over vertaalde romans gaan, waarvan zeven uit de taal van over het Kanaal. Poëzie is amper aanwezig. ‘VERTAALD DOOR’ zou als titel voor deze bijlagen niet misstaan. Niet getreurd. Vrouwlief maakt regelmatig mosselen met verse frietjes. De aardappelschillen verpak ik dan in de toegekende sterrenhemel van DM of DS. Kundera gaf in 1984 met De ondraaglijke lichtheid van het bestaan al een mooie voorzet, denk ik maar. Niettemin blijft de prangende vraag naar wat de goedgemeente allemaal wordt onthouden.

facebook is een zegening, een ideale sluipweg voor Zwarte Pieten. Zo kon het gedicht ‘Ontheemden’ op de Melopeepagina worden aangekondigd, waar het gulzig werd bekeken. (+2000) Als jurylid wil ik u ook via deze weg het winnende gedicht van Astrid Jarns niet onthouden

Ontheemden

Ik voel nog hoe het vroeger was.

Gekroonde doden en een kring die ons omsloot.

En wij ontheemden liepen zij aan zij,

wij schoven voet per voet en kregen dan hun zegen.

 

Zij waren nog en waren ook geweest.

Gebukte zielen met een afgewende kop.

Zij schreeuwden scheuren in de nacht in krukkentaal,

er werd op hen gewacht.

 

We wisten niets, niet waar ze waren

of vanwaar ze kwamen.

Zij waren marmerblanke vreemde webben in ons hoofd.

Tijdens de academische zitting op zondag 13 november had juryvoorzitter em. prof. dr. Frans-Jos Verdoodt de eer om de nieuwe laureaat bekend te maken. Het winnende gedicht haalde het van twintig andere gedichten die werden opgenomen in de shortlist. Na een objectieve beoordeling via een individueel puntensysteem kwam Ontheemden als meest beklijvend gedicht uit de bus. Ik wens u er uitdrukkelijk op wijzen dat dankzij dit puntensysteem er geen collusie tussen ’grote’ spelers en juryleden mogelijk is.

Het gedicht van Astrid Arns verscheen in het literaire online tijdschrift Het Gezeefde Gedicht onder de redactie van Charles Ducal en Roel Richelieu Van Londerzele. De presentatie van de avond werd verzorgd door Klara-stem Anne-Marie Segers. De prijsuitreiking werd opgeluisterd door pianist Gert De Wilde, trompettist Casper Jacobs, zangeres Jinke De Wilde en dwarsfluitist Debby Desmet. Speciaal voor deze editie brachten zij tot slot een Melopee-compositie.

Met deze achtste editie van de poëzieprijs Melopee toont een kleine gemeente als Laarne dat het inspanningen blijft leveren om poëzie bij een breed publiek te brengen. Zij wenst zowel dichters als tijdschriften en haar bevolking voor poëzie uit te dagen en ziet de prijsuitreiking als een ontmoetingsmoment voor de redacties van literaire tijdschriften. Wat het laatste betreft bevonden de voor de prijsuitreiking uitgestuurde katjes van de redacties zich opvallend onder de afwezigen. Nochtans worden de door de jury geconsulteerde tijdschriften door Laarne aangekocht en zijn deze in de plaatselijke bibliotheek aanwezig. 

Elk jaar wordt naar aanleiding van de prijsuitreiking een bloemlezing uitgegeven met de 21 geselecteerde gedichten. De bundel van de 8ste editie kost 10€ en is verkrijgbaar bij de dienst Vrije Tijd & Jeugd in Laarne en bij het Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent.

Vanop het slagveld blijf ik u toegenegen.

Frank De Vos
Vorige werk: Uitzwaai 2016 (met de glimlach van een bourgeois) Terug naar overzicht Maatschappij  Volgende werk: Engelskiljonisme, een opstijgend grondvocht