Over Benno Barnard, Bertrand Russell en onwrikbare principes

TEKST groter lettertype kleiner lettertype

woensdag 5 oktober 2016 om 09:20 uur.    |    Terug naar Proza
Dit werk werd reeds 1363 maal bekeken.


Over Benno Barnard, Bertrand Russell en onwrikbare principes

Samen met Will Stone, de Engelse Verhaerenvertaler, werd Benno Barnard uitgenodigd op de Verhaerenherdenking van 27 november in het museum aan de Schelde te Sint-Amands. Toen hij vernam dat Charles Ducal ook zou optreden trok hij zijn toezegging in. Het gaat hem om een onwrikbare principe in zijn leven: met antisemieten treedt Benno Barnard niet op. Charles Ducal is zo een antisemiet.

In augustus 2014 verslikte ik me in mijn ochtendkoffie, in die van “365” van Delhaize en veel goedkoper dan deze van ALDI. In De Morgen en ook op de webstek van het Poëziecentrum verscheen toen een ronduit antisemitisch gedicht van Charles Ducal. Het werd nadien door hem aangepast. Dat een poëziehuis een dergelijk ‘gedicht’ publiceert is op zich al een probleem en het werd verergerd door het tendentieuze commentaar: ‘ omwille van de racistische behandeling van de Palestijnen’. De eenzijdige visie op het Israëlisch-Palestijns conflict is vandaag zo geïnterioriseerd dat zelfs dienaars van deze eerbiedwaardige instelling niet in staat zijn om een neutrale terughoudendheid in acht te nemen. http://www.frankdevos.be/bekijk.asp?type=v&id=507&reeks=61

Aanleiding voor deze ‘Vaderlandsche poëtische’ ontboezeming was ‘Operation Protective Edge’ van het IDF, het Israëlisch leger. In Gaza vielen toen aan Palestijnse zijde 2100 doden. Goed voor ‘Gazacaust’, een neologisme. De opmerkelijke Palestijnse slachtofferzucht van een bepaald politiek spectrum lijkt wel een virus. Om dit fenomeen te begeleiden heeft het dan ook een vermaard viroloog in dienst.

IS bestormde in april van 2015 Yarmuk, een Palestijns vluchtelingenkamp nabij Damascus in Syrië. Evenveel doden als in Gaza en honderdduizend mensen of zowat een kwart van het aantal vluchtelingen tijdens Al Nakbah in 1948 sloegen op de vlucht.  Helaas viel Yarmuk zonder een neologisme in de stoffige plooien van de geschiedenis. Hier dus geen ‘Yarmukcaust’.

Even een voetnoot ter overweging: de interne Arabische conflicten sinds 1945 hebben tot nu toe circa 12 miljoen slachtoffers gemaakt. Het Israëlisch-Arabisch conflict 51.000.

of all that I value in human experience and human achievement…

 Bertrand Russell (1872-1970)

Elegant en met een kenmerkend Engels flegma maakt Bertrand Russel in 1962 de Britse fascist, Oswald Mosley fijntjes duidelijk waarom hij niet met hem in debat wil gaan:

“Dear Sir Oswald,

Thank you for your letter and for your enclosures. I have given some thought to our recent correspondence. It is always difficult to decide on how to respond to people whose ethos is so alien, and, in fact, repellent to one’s own.It is not that I take exception to the general points made by you that every ounce of my energy has been devoted to an active opposition to cruel bigotry, compulsive violence,  and the sadistic persecution which has been characterised the philosophy and practice of fascism.

I feel obliged to say that the emotional universes we inhabitat are so distinct, and in the deepest ways opposed, that nothing fruitful or sincere could ever emerge from association between us.

I should like you to understand the intensity of this conviction on my part. It is not out of any attempt to be rude that I say this but because of all that I value in human experience and human achievement.

Yours sincerely

Bertrand Russell.”

Ik hou niet van dergelijke dichters, laat staan ‘Vaderlandsche’ met een cognitieve dissonantie als karakterstoornis dat het denken amputeert, laat staan die dichters ‘whose ethos is so alien, and, in fact, repellent to one’s own’ en voor wie men het woord ‘fascisme’ door een door hen aanbeden maakbaarheidsideologie kan vervangen.

‘’De poging om de hemel op aarde te maken brengt altijd de hel voort”, Karl Popper.

Frank De Vos  

 
Vorige werk: Engelskiljonisme, een opstijgend grondvocht Terug naar overzicht Maatschappij  Volgende werk: Mijmeren in komkommertijd