Niet te koop: Me, Myself and I… Madame XXX.

TEKST groter lettertype kleiner lettertype

maandag 21 januari 2013 om 11:51 uur.    |    Terug naar Proza
Dit werk werd reeds 1534 maal bekeken.


Gedichten die uitsluitend worden voorgedragen, niet gedrukt, liedjes die enkel live kunnen beluisterd worden, kunstwerken die mogen bekeken worden maar niet gekocht. Ik hou van weerhaken. Liliane Obrenia Nicola is zo een aparte, voortreffelijke weerhaak die weigert afstand te doen van haar creaties. Geen NV dus, laat staan een Bvba…

Ze is geboren in 1960 in Roemenië te Moldova Noua aan de oevers van de Donau. Zij was er 19 jaar onderwijzeres en heeft er trouwens ook tentoon gesteld.
Opgegroeid onder de dictatuur van Ceaucescu ontvluchtte zij de armoede in haar geboorteland-zonder-hoop. Na een kort verblijf tussen 1992 en 1995, vestigde ze zich in 1999 met haar zoon definitief in ons land. Ze vond hier gratis logies en overleefde in bittere armoede. De enige optie om in België te kunnen blijven was een hogere studie. Op haar 40ste schreef ze zich in aan l’Academie des Beaux Arts in Brussel, waar ze na vier jaar als interieurarchitect is afgestudeerd.

In drie etappes bouwt ze haar tentoonstelling op en voert ze de toeschouwer langsheen het coloriet van haar leven. Ze noemt deze metamorfosen of transformaties.

De eerste etappe heet “De Onschuld” met een dromerige toets zoals in “My Angel”;
de Roemeense engel die wil ontsnappen aan het verschroeiende zuur van een bloederige dictatuur. Zij is de engel met ‘la vue de l’invisible”, het niet toonbare van een droomwereld.

De tweede etappe kreeg de naam “ Het Heden”. Woorden worden hier toegevoegd om het bittere van ontheemding te benadrukken. De eenzaamheid van de banneling, de afwijzing van de ontwortelde. In “le maintenant” is er de schreeuw van de verworpene.

De derde etappe is “Het Begin” met als ondertitel “de vooruitgang,
de transformatie, het gekleurde verticale”. Dit begin wordt vertaald in eenvoudige, gekleurde verticale lijnen. Het is een “ooit” dat wijst naar het infinitum, het “nooit” afgewerkte van het leven.

Deze tentoonstelling deed in december 2012 Ninove aan. Ze loopt nu tot 8 maart 2013 in Opus 4, een wijn en tapasbar met annex Love2arts, een kunstgalerie in Hertogenpark aan de Desguinlei 90 te Berchem. U bent van harte welkom op de vernissage zaterdag 9 februari om 20u die met een muzikale verrassing aan de piano zal worden opgeluisterd.

Frank De Vos
Vorige werk: Einde van “Dichterlijk met suikerbonen”. Terug naar overzicht Trivia  Volgende werk: Met nog een geeuw op steen, het voorwoord