De Beschadigde Kinderen van NoŽlla Elpers

TEKST groter lettertype kleiner lettertype

vrijdag 17 oktober 2014 om 01:23 uur.    |    Terug naar Proza
Dit werk werd reeds 1111 maal bekeken.


De beschadigde kinderen van Noëlla Elpers

Beschadigde kinderen…. Dezen worden in het nieuwe boek van Noëlla Elpers als de engelen van Titiaan ( omslagfoto) geschilderd. 
‘Dolores!’, haar roman over de dwerg-nar van Johanna de Waanzinnige ( moeder van Karel V, Carlos I), was een prijsbeest: de Thea Beckmanprijs 2007, de Boekenleeuw 2008, genomineerd voor de Gouden Uil Jeugdliteratuur 2008, de Kleine Cervantesprijs 2009, het boek eindigde op de 2de plaats van de KJV. ’Vuurkraal’ en ’Malou van de mussen’ werden allebei genomineerd voor de Thea Beckmanprijs. Met ’Vuurkraal’ won zij de Kleine Cervantes 2013 en ’Malou van de mussen’ werd genomineerd voor de KJV 2013-2014. ( naar aanleiding van dit laatste boek ontving mijn achternichtje haar voornaam).
 

Drie is een mooi priemgetal. Na Dolores en Vuurkraal vormt De Engelen van Venetië de sluitsteen van een drieluik. Deze kunnen echter apart worden gelezen. Zoals altijd zijn Elpers haar historische romans stevig onderbouwd, de aangehaalde feiten kloppen. Het boek bestaat uit twee delen: ‘Verduistering “ en “ Verbeelde Stad’ De verteller is Piotto de Vernon, de plaats van handeling: Nantes en Venetië. Het omgevingsgeluid is de zestiende eeuw.
Iedere engel is schrikbarend {…}Wat zij verlangen van mij? Dat ik zachtjes de schijn van onrecht wegneem die hun geest soms nog belemmert in volmaakte vrijheid te zweven
Deze verzen uit ‘De elegieën van Duino’ van Rainer Maria Rilkee openen het verhaal. Angelo is de stiefbroer van Piotto en beiden zijn lid van een rondreizend theatergezelschap. Voor Piotto is Angelo een Wisselkind dat door Elfen in een andere wieg werd gelegd.
“op dat moment begon ik te geloven dat de elfen de engelachtige aard van Angelo hadden gestolen…Elfen…hun hart is een gapende leegte’

“Voortaan kun jij de wereld dromen, Piotto, misschien is die wel mooier dan de echte”
Piotto wordt blind en Angelo, een engelachtige schoonheid met zijn zucht naar roem en aanbidding, verandert nadat zijn moeder Meryem sterft aan de pest. Met de belofte op succes bij de Comedia dell’arte en de vereeuwiging als model door de inmiddels beroemd geworden schilder Titiaan, laat hij zich door Torentino, een Venetiaanse koopman overhalen om stiekem naar Venetië te vertrekken. Piotto ontdekt dit, en met de zegen van zijn ouders trekt hij zijn stiefbroer achterna. Op hetzelfde schip van Angelo scheept hij samen met Filou, zijn blindenhond als verstekeling in. Hier eindigt ‘Verduistering’ en beginnen de avonturen in Venetië, de ‘ Verbeelde Stad’ waar Angelo de aanbeden schone, Violante ontmoet. De rest van dit zinderend verhaal zal u zelf moeten lezen

Zoals in ‘Eén mens is genoeg ‘ van Els Beerten wordt met “Moeke, vake, peinzen, ravotten, zeer doen, ons moeder, rappe leden, scharminkel”, de Zuid-Nederlands toon gezet.(2)
Mooi en meeslepend slaat Noëlla Elpers een warme moederarm rond haar beschadigde kinderzielen; zijdezacht , teder en oprecht maar niettemin indringend zoals alleen een vrouw dat kan. Na mijn ontdekking van Ingrid Vander Veken, Diane Broeckhoven, Mieke De Loof en Els Beerten had ik me voorgenomen om 2014 uit te roepen tot ‘’Het Jaar van de Literaire Vrouw”. Bij deze heb ik Noëlla Elpers in mijn vrouwelijk Pantheon opgenomen.
Frank De Vos


Noëlla Elpers De Engelen van Venetië, Uitgeverij Uniebook| Het Spectrum bv, 239 blz ISBN 978 90 00 33711 8, 15.99€
 

 
Vorige werk: Het Verloren Koninkrijk, Els Witte Terug naar overzicht Recensies Volgende werk: Eťn mens is genoeg, Els Beerten