Matrakken toen, GAS-boetes nu: Nihil novi sub sole.

TEKST groter lettertype kleiner lettertype

zaterdag 7 juli 2012 om 11:15 uur.    |    Terug naar Proza
Dit werk werd reeds 1915 maal bekeken.


Deze column verscheen eveneens op 7.7.2012 op blog van Henri Floris Jespers.
http://mededelingen.over-blog.com/article-matrakken-toen-gas-boetes-nu-nihil-novi-sub-sole-107838440.html

Matrakken toen, GAS-boetes nu: Nihil novi sub sole.

In Antwerpen is de Hoogstraat mijn geliefde kuierstraat: De Zwarte Panter met enkele monumentale Bervoetsen, boekhandels, straatmuzikanten die tot in den treure ‘Heart of Gold’ van Neil Young uit hun gitaar sleuren. Er is natuurlijk ‘’t Half Soeke’, een van de laatste volkscafés met Leentje, dochter van dichter Gust Gils achter de toog. Alleen al van de deining op de golvende vloer raak je dronken. Aan de Sint-Jansvliet heb je een markt met allerlei snuisterijen en tweedehandboeken. Ik kocht er “Matrakkensabbat” (1)van Nic Van Bruggen, een van de Antwerpse ‘Pink Poets’ voor jawel slechts 2€.

Samen met Provo Koen Calliauw organiseerde Nic Van Bruggen in 1966 in de Antwerpse privé-club VECU een fototentoonstelling over brutaal politie en rijkswachtoptreden. Langsheen 4 interludia en in 17 punten analyseert Van Bruggen in ‘Matrakkensabat’ – hij noemt het een pamflet- het repressieve beleid en formuleert een scherpe aanklacht tegen het establishment. Hierop volgen pagina’s en pagina’s met authentiek fotomateriaal over het buitenproportionele geweld van politie en rijkswacht in Leuven, Brussel en Zwartberg waar een dode viel te betreuren. Ook de link naar Amsterdam en de provobeweging wordt gelegd:”Het was een uitbarsting van reeds lang sluimerende gevoelens…in een konjunktuur van schijnwelvaart” Hij veroordeelt scherp de ‘lachwekkende” slogan: ‘Strijd tegen het extremisme’ van de toenmalige PVV: “waarmee niets anders wordt bedoeld dan:“bewust Vlaams”. Want:” De Vlaamse beweging is niet langer een romantisch en onschuldig taalflamingantisme zonder werkelijk ingrijpende invloeden. Zij
is een krachtige en steeds groeiende volksbeweging geworden naar sociale
gezondmaking en rechtvaardigheid, naar demokratisering en federalisering”

Het treft mij dat in tegenstelling tot de “progressieve’ Vlaamse elite van vandaag de Vlaamse beweging toen als sociaal en rechtvaardig werd omarmd. De Volksunie, haar politieke stem was trouwens sterk geëngageerd tijdens de bittere stakingen en betogingen rond de sluiting van de Limburgse koolmijnen. Deze steunde de kompels van Zwartberg in hun sociale strijd met voedsel en betoogden mee. Geschiedenis heeft nu eenmaal haar rechten…

“Belgavox’, deze sirenezang met de manifest oneerlijke kreten van een zielige belgitude is wat mij betreft goed voor “ ’S Lands Glorie” van Artis Historia, een reeks die mijn moeder voor mij verzamelde. De zangers doen me denken aan de “evolués” in Belgisch Congo; braaf, netjes met opgepoetste bril op de knieën voor hun patroonheiligen. Wie weet op weg naar een adellijke titel. Want zoiets “progressief” oogt altijd mooi op een cv.

Vorig jaar signaleerde ik (2) dat er gelukkig nog mensen zijn die hun Vlaamse nek uitsteken: Ludo Abicht, Etienne Vermeersch, Jef Turf of Prof.Dr Frans-Jos Verdoodt die het “Historisch pardon’ uitsprak op de Ijzerbedevaart in 2000. Het zijn leden van de Gravensteengroep (3), laatst nog in De Morgen gehekeld. Hedendaagse mode dan maar? “Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months” Oscar Wilde.

‘Aksijnsbedienden, reaktionair, demokratisch, sindikale’enz. Terwijl ik deze woorden op mijn laptop tik onderlijnt het correctieprogramma ze onmiddellijk met rood. Als een iets jongere snaak las ik tijdens mijn studententijd de krantjes en pamfletten waarin deze spelling overvloedig werd gebruikt. Toen ik “Matrakkensabbat” las werd ik hierdoor even in de tijd terug gefloten. Even maar want vlug zat ik terug op mijn hedendaagse stoel.

Matrakken toen, GAS-boetes vandaag. Het oude en het nieuwe overkwam mijn vriend, de dichter Pierre Magis hier op de foto. Hij was als toeschouwer aanwezig op de Antwerpse gemeenteraad van 19.12.11. Voor de zitting werden vlugschriften verspreid en tijdens de zitting ontrolden leden van de ’Antwerp Youth Break Out’ een spandoek waarin ze het slechte jeugd-en jongerenbeleid van de stad op de korrel namen. In plaats van deze actie even te laten uitdeinen liet manager Patrick Janssens ze afvoeren. Toen Pierre de politiemensen vroeg waarom dit nu zo brutaal moest gebeuren, mocht hij gelijk mee. De GAS-boete viel later in de bus zoals bij een oud vrouwtje in Hoboken die voor haar huis niet tijdig de sneeuw had geruimd.

Nihil novi sub sole en “ :La tyrannie est toujours mieux organisée que la liberté ». - Charles Peguy

Weerom met kogelvrij vest.
Frank De Vos

(1) Matrakkensabat, Nic Van Bruggen, Uitgeverij De Galge Brugge-Antwerpen 1967, 168 blz.
(2) http://mededelingen.over-blog.com/article-frank-de-vos-voor-mij-gruyere-s-v-p-79960879.html
(3) http://www.gravensteengroep.org/manifest1.php
(4) http://www.gva.be/dossiers/gemeenteraad/zes-actievoerders-opgepakt-tijdens-antwerpse-gemeenteraad-2.aspx

 




Vorige werk: “Het historisch pardon” van Emeritus Prof.dr.Frans-Jos Verdoodt. Terug naar overzicht Maatschappij  Volgende werk: Doel:Rods-vast.